Vackert badrum

badrum i cementEtt nytt badrum står högt på önskelistan hos många husägare. Att renovera ett badrum är ofta en historia som både tar tid och pengar, så det gäller att verkligen tänka efter hur man vill ha det innan man sätter igång.

Badrummet är heller inget rum man ger sig på själv, om man inte har kunskap och erfarenhet, eftersom det finns så många regler och bestämmelser för hur allt ska utföras. När man ska planera sitt nya badrum finns det mycket att ta i beaktande och ta hänsyn till. Badrummet ska självklart vara funktionellt, och inrymma dusch eller badkar, eller båda delarna. Vilket val man gör här är förstås en smaksak, och avgörs av vilka vanor familjen har. Där vissa prioriterar en stor och funktionell duschhörna, vill andra kanske ha ett romantiskt badkar med tassar, för sköna skummande bad. För vissa är ett stort bubbelbadkar den ultimata lyxen, medan någon kanske hellre installerar en bastu. Valen är många, och det finns naturligtvis inget rätt eller fel.

Men, ett nytt badrum ska naturligtvis inte bara vara funktionellt. Man vill också ha ett vackert badrum. Även här är valen vitt skilda. Vad som är vackert bestäms av betraktarens öga brukar det heta, och det stämmer naturligtvis också när det gäller inredning. Idag finns ett mycket större utrymme för egen smak och innovativa lösningar på inredningen i ett badrum, än det fanns för bara några årtionden sen. Då såg många badrum ganska lika ut, bortsett från färg och material.

Idag kan två badrum med samma kakel och likadana klinkers se helt olika ut, och den som vågar ta ut svängarna kan få ett mycket personligt badrum.

En ganska ny trend i vårt land, men som tidigare setts i andra länder, är att placera badkaret fritt, mitt i rummet, istället för längs väggen, där det trängts in i alla år tidigare. Men, varför låta badrummets viktigaste inredningsdetalj och möbel gömmas undan, om man har plats att låta det synas och sätta prägel på badrummet. Med dagens urval av vackra badkar finns det all anledning att låta det synas och dra blickarna till sig.

Även resten av möblerna i ett badrum börjar ta lite andra former än vi är vana vid. Ett tvättställ behöver inte alls vara ett vanligt, lite tråkigt standardtvättställ, utan istället kan en tvättho byggas in i en vacker kommod eller annan lämplig möbel. Det finns tusen sätt att skapa ett badrum som inte ser ut som alla andra, utan som istället berättar något om de boende i huset.

Kommentera